Kam za historií


Archeopark Pavlov                                                          

Archeopark Pavlov je moderní expozicí zpřístupňující jednu z nejvýznamnějších pravěkých lokalit doby lovců mamutů na světě. Přibližuje návštěvníkovi sídelní areál vytvořený moderním Homo sapiens na svazích hřebene Pálavy v období před 30 000 lety, otevírá materiální i duchovní svět lidí, kteří jej po několik tisíc let obývali.

V unikátní architektonické stavbě, vstupující pod zem na úroveň nálezových vrstev, jsou prezentovány kamenné a kostěné nástroje, které lidé kultury gravettienu používali v každodenním životě i při lovu, replika dolnověstonického hrobu tří mladých jedinců přibližuje pohřební ritus, o estetickém cítění vypovídají vystavené umělecké předměty, mezi nimiž jsou sošky venuší či plastiky zvířat. Prezentace nezapomíná ani na zajímavou historii těchto výzkumů, spojenou tradičně s nálezem Věstonické venuše, a vyzdvihuje nejcennější objevy.

                                                             

http://www.archeoparkpavlov.cz/

 


 

Brána do říše římské Mušov                                                  

V moderní budově Návštěvnického centra jsou multimediálními prezentacemi i tradičními vitrínami s archeologickými nálezy představeny historické okolnosti budování římské pevnosti na Hradisku u Mušova a archeologické stopy působení Římanů na našem území. Prohlídka Návštěvnického centra Vám umožní lépe poznat a pochopit dobu, kdy na jih Moravy pronikly římské legie, a území místních germánských Markomanů se ocitlo na prahu začlenění do Římské říše. Čeká Vás široká škála forem prezentací včetně atraktivních filmů, hologramu, rekonstruovaného legionáře a různých tematických her.

Z Návštěvnického centra se můžete vydat na naučnou stezku „Mušov – Brána do Římské říše“, která vás provede po místech nejvýznamnějších archeologických objevů na Hradisku. Na ni navazuje naučná stezka „Germáni před branami Římské říše“, po níž dojdete k místu objevu slavného knížecího hrobu u Mušova a rozsáhlého germánského sídliště z doby římské na okraji dnešních Pasohlávek.

                                  

https://www.branadorimskerise.cz/

https://www.antickysvet.cz/

 


 

Pevnost Mikulov - MJ-S 29 "SVAH"                                                       

Srub má dvě patra – v horním bojovém nadzemním jsou dvě střílny, chodba, vstup, radiová místnost, místnost pro chemika a dva pozorovací zvony. V podzemním patře se nacházela strojovna, kuchyň, místnosti pro odpočinek (posádka, důstojníci a velitel), umývárna WC a studna. Malou zajímavostí je, že každá postel pro mužstvo je vlastně pro dva vojáky – jeden odpočívá, druhý má službu. Posádku opevnění tvořilo 14 – 40 mužů.

Pěchotní srub se nachází mezi obcemi Mikulov a Březí kousek od cyklostezky. V expozici si prohlédnete zbraně, výstroj,výzbroj a jiné militárie, dále je zde k vidění i lehký objekt vzor 37 a 36.

                                                                                                             
http://www.kvh.g6.cz/

 


 

Lednicko-Valtický areál

roku 1996 je zapsán jako součást světového a kulturního dědictví UNESCO. Jeho rozloha je 283,09 km2. Jedná se o komplex převážně loveckých zámečků, vyhlídek a různých krajinotvorných prvků z jejichž celkového počtu 16 se zachovalo pouze 15. Do dnešních dnů se nedochoval ztv. Katzelsdorfský salet, který byl zbořen v 50. letech 20. století z důvodu jeho umístění v hraničním pásmu.

V minulosti patřil Lednicko-valtický areál k Lichtenštejnskému panství. Byl vybudován v okolí hlavního sídla Lichtensteinů, které bylo na zámku ve Valticích. Součástí areálu jsou dva zámky, rybníky, parky, obora s částí lužního lesa a několik dalších drobných staveb a zámečků.

http://www.lednickovalticky-areal.cz/

 


 

Slovanské hradiště Mikulčice                                                           

Na území obce Mikulčice se nachází jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v České republice. Byly zde nalezeny důkazy o osídlení zdejší krajiny již v nejstarších dobách. V muzeu můžeme shlédnout nejenom předměty denní potřeby (keramika, železné výkovky, kamenné předměty), ale také výrobky uměleckého řemesla. Zdejší kovolitci a šperkaři je vyráběli ze železa, bronzu, stříbra či zlata. Honosné součásti velmožné výstroje - meče, ostruhy stejně jako šperky - náušnice, gombíky, prsteny - představují mistrovské kusy raně středověkého uměleckého řemesla.

                                                                                                             
http://www.slovanske-hradiste-mikulcice.cz 

 


 

Anthropos Brno                                                    

Ojedinělé muzeum dokumentuje nejstarší dějiny osídlení Moravy a celého evropského kontinentu. Značnou pozornost dětí i dospělých přitahuje zejména 3,5 m vysoký model mamuta v životní velikosti, provázený mládětem. Rozsáhlá muzejní expozice patří k největším a nejmodernějším svého druhu v Evropě.

                        
http://www.anthropos.cz   

 


 

Znojemské podzemí                                                           

Znojemské podzemí patří k unikátním historickým památkám nejen v České Republice, ale i v rámci střední Evropy.  Jedná se o systém podzemních chodeb a sklepů, který je dlouhý téměř 27 km a má až 4 patra. 

Ze dvou v podzemí nalezených letopočtů dnes předpokládáme, že počátek budování chodeb spadá do přelomu 14. a 15. století. Každý z obytných domů měl podzemní prostory, sloužící patrně k hospodářským účelům. Středověké Znojmo bylo město bohaté jednak svou polohou, která zaručovala dobrou úrodu chutného vína i ostatních zemědělských produktů, jednak tím, že leželo na důležité obchodní cestě a bylo proto význačným obchodním střediskem. Pro vhodné uložení zboží byly tedy podzemní chodby po všech směrech výhodné. 

                                                                                                             
https://www.znojemske-podzemi.cz 

 


 

Brněnské podzemí                                                   

Ve 14. století bylo Brno jedním z nejvýznamnějších měst českého království. Počet obyvatel stoupl na tehdy úctyhodných 7 500 a Brno se stalo třetím nejlidnatějším městem království. Vzrůstající počet kupců, řemeslníků a šlechticů, kteří zakládali ve městě své rezidence, vyžadoval další prostor k ubytování nových obyvatel a skladování většího množství zboží i potravin. Domy byly postupně rozšiřovány a pod novými trakty vznikaly nové kamenné sklepy různých velikostí a počtů, propojené podzemními chodbami. Kámen se těžil zpočátku na Petrově a na Špilberku, později v lomu na Červeném kopci.

                        
https://www.brnenske-podzemi.cz/   

Nová rezervace
Jméno:    Příjmení:  
Ulice:   Město:  
Stát:   PSČ:  
Telefon:   Email:  
Příjezd:   Odjezd:  

číslo pokoje  osoby nad 17 let   děti 3-17 let   děti do 3 let   postýlka 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14


Dodatečné informace  

Souhlasím s obchodními podmínkami

Souhlasím s přihlášením k odběru newsletteru
V tento termín je zvolený pokoj obsazen.
Vyberte si prosím jiný pokoj, případně jiné volné datum.

Děkujeme.
Tento pokoj je předrezervován.
Momentálně vedeme jednu nebo více nepotvrzených rezervací.
Pokud máte zájem o ubytování v tomto termínu v tomto pokoji, prosím kontaktujte nás na telefoním čísle:
+420 605 834 713..

Děkujeme.